Medicover Online nie obsługuje przeglądarek Internet Explorer 7 i starsze. Zalecamy korzystanie z najnowszej wersji przeglądarki internetowej Internet Explorer, Google Chrome, lub Firefox.
Jeśli używasz przeglądarki internetowej IE 9 lub nowszej, upewnij się, że masz wyłączony 'widok zgodności'.
Twoja przeglądarka ma zainstalowane rozszerzenie do blokowania reklam. Aby zobaczyć alternatywne metody uzyskania porady lekarza należy wybrać opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie (https://mol.medicover.pl)"

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy

Taxonomy: Cukrzyca, Zdrowie Mężczyzny

Celem leczenia dietetycznego w cukrzycy jest uzyskanie optymalnego stężenia glukozy, lipidów oraz wartości ciśnienia tętniczego krwi. Ma to istotne znaczenie w prewencji powikłań cukrzycy.

Aby zapobiec wystąpieniu powikłań choroby należy:

1. Ograniczać cukry proste zawarte głównie w słodyczach, bardzo dojrzałych owocach i sokach.

2. Stosować słodziki w zalecanych przez producenta dawkach.

3. Urozmaicać pożywienie dzięki wykorzystaniu w menu produktów z wszystkich grup produktów spożywczych, opierając się na bazie produktów dozwolonych dla chorych na cukrzycę.

4. Dbać o utrzymanie właściwej masy ciała dostarczając organizmowi odpowiednią dla wieku, wzrostu i aktywności fizycznej ilość energii.

5. Spożywać odpowiednią ilość skrobi, czyli węglowodanów złożonych oraz błonnika, opierając się na tabelach wymienników węglowodanów i indeksie glikemiczny. 40 - 50% wartości energetycznej powinny zapewniać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (IG <50).

6. Spożywać codziennie dużo warzyw oraz owoców o niskim IG.

7. Unikać nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, włączając do diety oleje roślinne i wysokiej jakości margarynę.

8. Z umiarem spożywać mięso. Należy wybierać chude gatunki mięs i ryb, a także chude gatunki wędlin.

9. Stosować produkty mleczne zawierające obniżoną wartość tłuszczu oraz spożywać codziennie co najmniej dwie szklanki mleka. Mleko jest nieodzownym źródłem wapnia. Jednak ze względu na coraz częstszą nietolerancję laktozy można je zastąpić naturalnym jogurtem lub kefirem.

10. Dbać o to, aby zawartość błonnika pokarmowego w diecie wynosiła 20 - 35g.

11. Unikać nadmiaru soli.

12. Zrezygnować z napojów alkoholowych.

13. Spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia o regularnych porach.

14. Stosować się do zaleceń lekarza lub dietetyka, który określił zapotrzebowanie na energię i pozostałe składniki odżywcze oraz właściwą masę ciała.

15. Być aktywnym ruchowo.

Spis produktów

W układaniu swojego codziennego jadłospisu bardzo pomocny jest spis produktów dozwolonych, niezalecanych, (czyli takich, które można spożyć okazjonalnie w ograniczonych ilościach) oraz spis produktów niedozwolonych.

Produkty dozwolone to produkty, które można spożywać stale zgodnie z zaleceniami dietetycznymi:

  • Pieczywo - pełnoziarniste razowe bądź mieszane (niebarwione karmelem)
  • Przetwory zbożowe - ryż pełnoziarnisty, brązowy, makarony z małej ilości jaj (al dente, czyli ugotowane na półtwardo), kasze
  • Tłuszcze - margaryny miękkie, oleje roślinne: do smażenia rzepakowy lub oliwa z oliwek, pozostałe na zimno
  • Produkty mleczne - sery żółte i twarogi z niską zawartością tłuszczu, mleko 2% tłuszczu, jogurty naturalne, kefiry, śmietana do 10% tłuszczu np. jogurtowa
  • Produkty mięsne - chude gatunki wędlin np. wędliny drobiowe lub pieczenie przygotowane w domu. Polecane gatunki mięs to cielęcina, wołowina, drób bez skóry (z wyjątkiem kaczki i gęsi), dziczyzna i chude ryby takie jak: dorsz, mintaj, szczupak, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kergulena
  • Warzywa - wszystkie rodzaje. Przetwory z warzyw świeże, mrożone, kwaszone. Szczególną uwagę należy zwrócić na skład produktów konserwowych np. w puszkach mogą zawierać znaczne ilości cukru i soli
  • Owoce – z umiarem wszystkie rodzaje, zarówno świeże jak i mrożone z wyjątkiem owoców, bardzo dojrzałych i konserwowych oraz z wyłączeniem soków owocowych słodzonych i owoców w syropie
  • Napoje - wody minerale, soki jarzynowe, kawa i herbata (niesłodzone)

Produkty niezalecane to produkty, które można spożywać okazjonalnie i w ograniczonych ilościach:

  • Białe pieczywo, dżemy niskosłodzone, miód, ciasto z owocami, ciasto drożdżowe, mleko skondensowane, jogurty owocowe, serki homogenizowane, lody, sery żółte do 30% tłuszczu, jaja całe, chuda wieprzowina, ryby wędzone, owoce morza, warzywa i owoce konserwowe, soki owocowe, czekolada gorzka (deserowa).

Produkty niedozwolone to produkty, których nie należy spożywać:

  • Cukier, słodkie i tłuste ciasta np. tort z kremem czy ciasta francuskie, sękacz, czekolada pełnomleczna, czekoladki, cukierki, wysokosłodzone dżemy, chałwa, batony
  • Makarony wielojajeczne
  • Mleko powyżej 2% tłuszczu, tłuste twarogi i śmietany, pełnotłuste żółte sery
  • Mięso wieprzowe, baranina, kiełbasy, pasztety, mielonki, salceson, kaszanka, słonina, podroby, mięso gęsi i kaczek, konserwy rybne w oleju
  • Żółtka jaj
  • Masło, smalec, olej kokosowy, palmowy
  • Frytki, chipsy
  • Owoce kandyzowane, rodzynki i daktyle
  • Napoje alkoholowe