Medicover Online nie obsługuje przeglądarek Internet Explorer 7 i starsze. Zalecamy korzystanie z najnowszej wersji przeglądarki internetowej Internet Explorer, Google Chrome, lub Firefox.
Jeśli używasz przeglądarki internetowej IE 9 lub nowszej, upewnij się, że masz wyłączony 'widok zgodności'.
Twoja przeglądarka ma zainstalowane rozszerzenie do blokowania reklam. Aby zobaczyć alternatywne metody uzyskania porady lekarza należy wybrać opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie (https://mol.medicover.pl)"

Dieta kontra nowotwór

Taxonomy: Dietetyka, Styl życia i profilaktyka, Zdrowie Mężczyzny

Jedzenie jest nieodłączną częścią naszego życia, niewątpliwie sprawia nam wiele przyjemności. Może również pełnić znaczącą rolę w profilaktyce schorzeń takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca, czy otyłość.

Badania dowodzą że sposób żywienie odgrywa znaczącą rolę w procesie nowotworowym. Oszacowano, że 30-40% wszystkich przypadków nowotworów można zapobiec poprzez stosowanie odpowiedniej diety, aktywności fizycznej, oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oznacza to, że w pewnym stopniu możemy ustrzec się przed nowotworem, poprzez stosowanie odpowiednich zaleceń.

Nie tylko to, co jemy jest ważne, ale też sposób oraz ilość spożywanych produktów ma wpływ na nasze zdrowie. Ważnym aspektem są odpowiednie nawyki żywieniowe. Wypracowanie w sobie pozytywnych przyzwyczajeń takich jak: spożywanie 5 małych posiłków dziennie (w każdym z nich powinny znaleźć się świeże warzywa i owoce) jest kluczem do zachowania odpowiedniej masy ciała.

W menu diety antynowotworowej powinny znaleźć się m.in. produkty będące źródłem antyoksydantów, które blokują działanie najgroźniejszych czynników rakotwórczych.

Oto lista najważniejszych antyoksydantów oraz produktów spożywczych, w których możemy je znaleźć:

  • Witamina A – produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby, mleko i przetwory mleczne, jaja, margaryny wzbogacane w tę witaminę;
  • Witamina C – warzywa i owoce np. dzika róża, jagody, owoce cytrusowe, zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan;
  • Witamina E – oleje roślinne, margaryny wzbogacane w tę witaminę, jaja, mleko i produkty mleczne, a także kiełki i zarodki, gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa liściaste np. zielona pietruszka, szpinak czy sałata;
  • α i β Karoten (prowitamina a pochodząca z produktów roślinnych) – marchew, dynia, morele, brzoskwinie, papryka, groszek zielony oraz fasolka szparagowa;
  • Selen - produkty zbożowe, otręby, kiełki zbóż, ryby morski;
  • Likopen – owoce i warzywa o czerwonej barwie. Doskonałym źródłem są pomidory;
  • Flawonoidy – zielona herbata i produkty roślinne.

Ponadto nasza dieta powinna zawierać takie składniki jak:

  • Kwasy tłuszczowe Omega 3 – występują przede wszystkim w rybach, oleju rzepakowym, oleju lnianym, oleju arachidowym, tofu, w migdałach, orzechach włoskich;
  • Błonnik – źródeł jest bardzo wiele, przede wszystkim można go znaleźć w warzywach i owocach, oraz pełnowartościowych produktach zbożowych;
  • Kwas foliowy – znajduje się w brokułach, szpinaku, warzywach strączkowych, sałacie, natce pietruszki, owocach cytrusowych, produktach zbożowych, kefirze, mięsie, oraz drożdżach;
  • Witamina B12 – występuje w mięsie, mleku i jego przetworach, a także w żółtkach jaj.

One równie skutecznie, jak antyoksydanty, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i układu krążenia.

Duża zawartość wapnia i witaminy D (mleko i produkty mleczne) oraz steroli roślinnych (margaryny wzbogacane w ten składnik oraz warzywa liściowe) to również składniki wspomagające profilaktykę nowotworową.

W swojej codziennej diecie powinniśmy unikać zaś produktów i potraw zawierających czynniki rakotwórcze, są to m.in.: mięsa z saletrą, alkohol, nadmiar soli, produkty z pleśnią, potrawy grillowane na węglu drzewnym, zjełczały lub przypalony tłuszcz, nadmiar tłuszczu zwierzęcego oraz cukru i słodyczy.

Przykładem diety stosowanej w profilaktyce chorób nowotworowych jest dieta śródziemnomorska. Jej podstawą jest niewielka ilość mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Bogata jest zaś w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, olej oraz oliwę z oliwek.

Pamiętajmy, że racjonalne żywienie powinno być nieodłączną częścią naszego codziennego stylu życia, aby przynieść zamierzony skutek!

Marta Żakowicz
Specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia
mgr zdrowia publicznego